Virtuvės planavimas. Patarimai ir inspiracijos

Šiame straipsnyje pateikiame pagrindinius virtuvės planavimo principus. Taip pat patariame, kokių klaidų nedaryti ir į ką reikia atkreipti dėmesį.

MB Lankstus baldai

9/28/20231 min read

Poreikiai

Nestandartinių baldų kūryba yra labai kūrybingas procesas suteikiantis neribotas dizaino galimybes . Tai tarsi paskutinė dizaino autobuso stotelė prieš užbaigiant bet kokį interjero projektą. Tačiau nėra taip viskas paprasta ir aišku renkantis medžiagas, planuojant virtuvės išdėstymą, renkantis prietaisus. Dalinamės savo žiniomis ir įžvalgomis, kurios, labai tikimės, jog padės Jums svajonių namų kūrimo procese.

Planuojant virtuvę reikėtų pradėti nuo poreikių įšgryninimo. Ar didelė šeima? Ar daug laiko praleidžiate gamindami maistą? Kokio dydžio namai ir kokio dydžio virtuvė? Ar namuose planuojate turėti valgomąjį stalą? Kokio stiliaus planuojamo ar jau esamo interjero dizainas? Šie klausimai yra pavyzdiniai,

Virtuvės planas

Pirmas žingsnis planuojant virtuvę yra patalpos įvertinimas: virtuvės zonos dydis, virtuvės pozicija svetainės atžvilgiu, žmonių judėjimo kryptys, lango pozicija.

Pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia įvertinti:

  1. Stalviršio paviršiaus aukštis. Jeigu norima turėtį stalviršį bendrą su palange - tuomet virtuvės aukštį apsprendžia lango nišos aukštis. Pastaruoju metu virtuvių aukštis projektuojamas 900mm, su kai kuriomis išimtimis.

  2. Santechninis mazgas. Namo statybų metu yra išvedžiojami santechniniai taškai. Dažnu atveju tai apsprendžia būsimos plautuvės poziciją.

  3. Šaldytuvo pozicija. Kadangi šaldytuvas yra didžiausias prietaisas virtuvėje, reikia surasti jam tinkančią vietą.

  4. Kaitinimo paviršiaus pozicija. Apsprendžia gartraukio išėjimo angos pozicija. Naujos karto namuose - skylių į lauką nebūna. Tuomet siūlomas gartraukis su angliniu filtru.

  5. Buitiniai prietaisai. Reikia žinoti būsimų įmontuojamų prietaisų poreikį.

Išsiaiškinus 1-5 punktus, galima planuoti virtuvės išdėstymą.